Закупили сте немалко количество епоксидна смола. Работите за пръв път с нея или нямате достатъчно опит. Изливате смолата върху невероятните янове от орех, които сте намерили. Получавате чудесен продукт на пръв поглед. Минават обаче 2-3-4-5 дни и смолата не се втвърдява. Това е може би един от най-ужасните сценарий, който може да ви се случи, когато работите с епоксидна смола. Но честно казано – почти всеки един от нас, който работи достатъчно дълго с продукта, го е изпитвал. Затова запомнете това: Един от най-важните фактори, когато правите изливането е помещението да е с достатъчно добра температура, за да се получи всичко както трябва.
Коя е оптималната температура?
Епоксидната смола втвърдява, когато към нея добавите втвърдител – двете започват да образуват екзотермична реакция – тоест да отделят топлина. Именно този процес води до втвърдяването. За да тръгне обаче реакцията трябва да бъдат осигурени определени климатични условия. Най-оптималните такива са между 22 и 25 градуса.
В никакъв случай обаче не заливайте под 20 градуса в стаята и над 28 градуса.
Ниската температура водят до това епоксидните смоли да не изсъхват и да не втвърдяват. Също така ако съхранявате смолата и втвърдителя при ниски температури, отново ще имате проблем с това.
Какво да направите – вижте нашето пълно ръководство.
Високите температури на околната среда пък предизвикват много бърза реакция на епоксидната смола и втвърдителя. Това важи особено през лятото. Затова ако навън е над 28-29 градуса не правете отливка на тази температура.
С какво друго трябва да се съобразите?
Претегляйте смолата и втвърдителя на везна
Това е задължително. При претеглянето не трябва да се използват обемни мерки, като чаши, лъжици, спринцовки. Не правете тази грешка, тъй като плътността на епоксидната смола и втвърдителя са различни. Тоест ако сложите 2 чаши смола и 1 чаша втвърдител е вероятно отливката ви да не се втвърди.
Бъркайте много добре сместа
Когато епоксидната смола и втвърдителят се смесят – първоначално продуктът става мътен. Вие трябва да го бъркате, докато не стане прозрачен. Смесването трябва да се извършва в една посока, например по посока на часовниковата стрелка. Това ще доведе до по-малко мехурчета.
Когато сместа не е добре разбъркана има вероятност отливката да не втвърди.
За по-подробна информация относно всички тези съвети, вижте нашето Ръководство за начинаещи .