Когато правите отливки от епоксидна смола има няколко основни неща, които трябва да спазите, за да може всичко да мине безпроблемно. Грешките, които най-често се допускат водят до това смолата да не се втвърди, да остане желирана или пък да се нагрее твърде бързо, да започне да пуши и да се спука или пожълтее. И в двата случая първите въпроси, които трябва да си зададете е дали сте спазили препоръките, които ще ви представим по-долу.
Когато ползвате доверени марки смола, изпробвани от редица клиенти преди това – то втвърдяването гарантирано ще се получи ако са спазени основните техники – просто няма какво да се обърка – имате два компоненета, които при смесване отделят топлина и втвърдяват. Ако не са спазени техниките и смолата не се втвърди или се спука – то не търсете вината в качеството на смолата, по-скоро не са били осигурени условията, за да направи екзотермичната реакция (какво е екзотермична реакция ще разберете няколко реда по-надолу).
А какви са те? Ще разберете като прочетете отговорите на по-долните въпроси:
Трябва ли да претегляте количеството епоксидна смола и втвърдител с прецизна везна и защо?
Това е задължително. При претеглянето не трябва да се използват обемни мерки, като чаши, лъжици, спринцовки. Не правете тази грешка, тъй като плътността на епоксидната смола и втвърдителя са различни. Тоест ако сложите 2 чаши смола и 1 чаша втвърдител е вероятно отливката ви да не се втвърди.
Какво правите в ситуация, в която сте решили да закупите 1.5 кг смола + втвърдител и искате да ги излеете наведнъж, без да мерите с везна? Препоръчително е да не го правите, тъй като смолата е много гъста и винаги остава по стените на шишето определено количество. Затова е хубаво да го направите с везна. Ако все пак нямате, то обърнете първо шишето със смолата и го оставете да се оттече напълно (за около 5 минути).
Грешно: Изсипвате 2 чаши със смола и 1 чаша с втвърдител
Вярно: Сипвате 100 грама смола, отмерени на везна и добавяте още 50 грама втвърдител
Температурата на стаята или отвън трябва да е 22-25 градуса. Защо?
Първо, нека да обясним по какъв начин се втвърдява епоксидната смола. Когато към нея се добави втвърдител – двете започват да образуват екзотермична реакция – тоест да отделят топлина. Именно този процес води до втвърдяването. За да тръгне обаче реакцията трябва да бъдат осигурени определени климатични условия. Най-оптималните такива са между 22 и 25 градуса.
Ниска температура
Особено през зимата ниските температури на околната среда водят до това епоксидните смоли да не изсъхват и да не втвърдяват. Също така ако съхранявате смолата и втвърдителя при ниски температури, отново ще имате проблем с това.
Какво да направите?
Освен да осигурите нужната температура, трябва да следите и поначалния градус на епоксидната смола и втвърдителя, докато не са смесени и са в шишето или тубата. Ако паднат под 18 градуса, втвърдяването ще бъде бавно и е възможно да не настъпи. Затова продуктите трябва да се съхраняват поне 4-5 часа при подходящи условия преди употреба. Има начин и да затоплите смолата бързо, като я сложите в леген или кофа с топла вода – около 40 градуса за 15 минути.
Висока температура
Високите температури на околната среда пък предизвикват много бърза реакция на епоксидната смола и втвърдителя. Това важи особено през лятото. Затова ако навън е над 28-29 градуса не правете отливка на тази температура. Ние направихме подобна грешка и смолата ни се спука, а на 10-та минута започна силно да пуши. Тубата със смолата пък беше напичана предварително от слънцето около един час ( по наше невнимание).
Какво да направите?
Ако съхранявате шишетата или тубите на температура над 30 градуса, то има опасност да настъпи много бързо втвърдяване на двата компонента. Тогава може да спука отливката или тя да пожълтее, както и да се деформира. Особено през летните месеци продуктите трябва да се съхраняват поне 8 часа при подходящи условия (при 22-25 градуса по Целзий) преди употреба.
Сигурни ли сте, че A и B компоненти са много добре смесени?
Когато епоксидната смола и втвърдителят се смесят – първоначално продуктът става мътен. Вие трябва да го бъркате, докато не стане прозрачен. Смесването трябва да се извършва в една посока, например по посока на часовниковата стрелка. Това ще доведе до по-малко мехурчета.
Когато сместа не е добре разбъркана има вероятност отливката да не втвърди.
Про Съвет: Как да минимизирате балончетата:
Не бъркайте силно и енергично двата компонента. Смесването трябва да става в една посока. Изсипете сместа в калъпа за отливане от една посока. Оставете 2-5 минути преди да излеете.
Защо времето за съхнене на смолата се променя и не винаги е еднакво?
Времето за съхнене на епоксидната смола варира в зависимост от дебелината на заливка, количеството на сместа, температурата на околната среда и температурата на материалите. Ето най-важните моменти, които трябва да знаете:
- Колкото по-тънка е дебелината на отливката, толкова по-дълго е времето за съхнене.
- С увеличаване на дебелината на отливката, ВРЕМЕТО ЗА СЪХНЕНЕНЕ СЕ СЪКРАЩАВА.
- Не изливайте повече отколкото е допустимата максимална дебелина на заливане, посочена в инструкцията за употреба на продукта! При нашата смола тя е съответно 2 см за смола „Хоби“ и 6 см за смола „Дървото“. Да речем, че не спазите максимално допустимите 2 сантиметра и излеете 4 см дебелина. В такъв случай е много вероятно продуктът да прегрее, да се спука, да пожълтее или да стане на пяна. Ще изгубите цялата смола, която сте излели.
- С намаляването на количеството на направената смес, ВРЕМЕТО ЗА РАБОТА СЕ УДЪЛЖАВА.
- С увеличаването на количеството на направената смес ВРЕМЕТО ЗА РАБОТА СЕ СЪКРАЩАВА.
- ВНИМАВАЙТЕ! Ако количеството на сместа ви е над 250 грама, реакцията може да протече бързо, затова изливайте бързо, без да чакате много време. Ако решите да разделите сместа в различни чаши, времето за реакция ще се забави и това ще ви осигури по-дълго време за работа.
- ВРЕМЕТО ЗА РАБОТА СЕ СЪКРАЩАВА, когато температурата на околната среда се повиши. При температури над 25 градуса, епоксидната смола ще се нагрее бързо и ще започне да реагира.
Запомнете:
- Винаги използвайте прецизни везни. (Вижте: Въпрос 1)
- Съотношението на смесване на всеки вид епоксидна смола. Смесвайте в съответствие с пропорциите в инструкциите за продукта, който използвате. Нашата смола е в съотношение 2:1. Тоест:
Пример 1: Ако използвате епоксидна смола със съотношение на смесване 2:1;
100 грама смола (A) с 50 грама втвърдител (B)
150 грама смола (A) със 75 грама втвърдител (B) - За да предотвратите балончета – не разбърквайте бързо, докато смесвате, правете го бавно в една посока за около 2-3 минути, докато станепрозрачна.
- Времето за изчакване на сместа варира в зависимост от температурата на околната среда, количеството на сместа и предварителната температура на материалите. (Вж.: Въпрос 2-3-4-6)
- Винаги използвайте защитна маска, ръкавици и очила.