Наскоро решихме да си залеем маса от орех. Направихме три заливки, при три различни условия, за да видим най-вече как топлото време може да се отрази на заливането с епоксидна смола. Заляхме 100х60 см при дебелина от 3 см. За този обем се изразходват около 9 килограма смола (ние обаче използвахме 12 кг, заради грешките, които допуснахме), използвахме „Дървото“.
1)Първата заливка направихме около 15:00 часа на открито при температура от 34-35 градуса. Заляхме 100х60 см при дебелина от 2 см (техническите характеристики на нашата смола са заливка до 5 см). Жегата обаче се отрази на нашата отливка. Освен това по погрешка бяхме оставили смолата на слънце и престоя там около 30 минути преди заливката.
Смолата се втвърди изключително бързо, за по-малко от 15 минути, при което започна силно да пуши и накрая в средата се пропука. Освен това, както виждате на снимката, смолата се сви и се отдръпна от дървото, вместо да направи добър контакт с него.
Втората и третата заливки направихме съответно в 23:00 часа и сутринта в 06:00 при температури около 20 градуса. Смолата и втвърдителя бяха стоели на хладно. Нямаше никакви проблеми. Смолата започна да желира след около 30 мин. и изделието се втвърди нормално без проблеми. (Заради пропукването при първата заливка ни бяха необходими допълнителни 3 килограма, за да отстраним щетите и да запълним отдръпнатата смола или пропуканата.
Изводите:
💦Работете при температури от 20 до 30 градуса. Над 30 градуса по време на втвърдяването се отделя прекалено много топлина и смолата не може да втвърди нормално. Освен това епоксидната смола и втвърдителя трябва да бъдат охладени (най-добре като седят на хладно място) преди да заливате. В противен случай екзотермичната реакция се случва твърде бързо и отливката се пропуква или става на пяна.
💦Работете само при оптимални условия, за да спестите от смола и да не се налага да поръчвате повече, за да коригирате грешки.
💦Както препоръчваме на всички клиенти, правете отливките на 2 или 3 пъти, за да може да коригирате ако се наложи. Ако бяхме залели всичко наведнъж може би нямаше да можем да дооправим масата.